Hoe koffie wordt gemaakt?

Koffie wordt gemaakt door het branden en malen van zaden van de koffieplant. Het branden gebeurt in een koffiebranderij.

 

Koffieplant

De koffieplant wordt ook wel coffea genoemd. Van de koffieplant bestaan wel 60 soorten. De koffieplant kan de vorm hebben van een struik, boom (koffieboom), liaan of kan kruipend zijn. Op de koffieplant kunnen in de zomer of herfst witte bladeren verschijnen met een heerlijke jasmijn geur. De zaden van de koffieplant worden koffiebonen genoemd.

 

Koffiebranderij

Koffiebonen worden gebrand en gemalen in een koffiebranderij. De koffiebranderij is in het begin van de vorige eeuw ontstaan. Tot die tijd moesten mensen thuis zelf de koffie branden en malen. Inmiddels bestaan er enkele hele grote koffiebranderijen.

 

Waar koffie wordt gemaakt

De koffieplanten groeien met name in gebieden rond de evenaar. Voor landen als Brazilië, Colombia en Vietnam is koffie een zeer belangrijk exportproduct. De koffie wordt streng geselecteerd door koffiehandelaren uit de Westerse landen. In de koffiehandel werken wereldwijd ongeveer 15 miljoen mensen.

 

In Nederland was Van Nelle heel lang een bekend koffiemerk. Dit merk is in 1989 overgenomen door Douwe Egberts, een ander bekend koffiemerk. In Utrecht is een grote fabriek van Douwe Egberts te vinden.

 

 

Effect van koffie

Omdat in koffie cafeïne zit heeft koffie een opwekkend en verslavend effect. Dat verklaart waarom veel mensen ontwenningsverschijnselen ervaren wanneer zij plotseling stoppen met koffie drinken. Dat is de reden waarom veel mensen kiezen voor cafeïnevrije koffie (zoals veel mensen bijvoorbeeld kiezen voor alcoholvrij bier).

 

Onderzoek heeft geen duidelijke positieve en geen duidelijke negatieve effecten op de gezondheid kunnen aantonen.

 

 

Max Havelaar koffie

In 1988 is Stichting Max Havelaar opgericht als keurmerk aan koffie. Koffie met het Max Havelaar keurmerk wordt tegen een voor de producenten gunstige prijs op de markt gebracht. De stichting is ontstaan uit een overleg tussen Mexicaanse boeren en een Nederlandse organisatie voor ontwikkelingssamenwerking.

 

 

Koffie in de taal

Het woord koffie klinkt in veel talen ongeveer gelijk. In Turkije wordt koffie bijvoorbeeld kahve genoemd. In Thailand zeggen ze cafeoh. In Rusland spreekt men van kofe. In het Chinees (Mandarijn) klinkt het woord voor koffie als ka fei.

 

Soms wordt in Nederland de uitdrukking Haags bakkie gebruikt. Hiermee bedoelt men een kopje koffie dat voor de helft gevuld is.