Koffie

Koffie is waarschijnlijk het eerst ontdekt in Ethiopië door een herder genaamd Kaldi. Koffie wordt wereldwijd zowel warm als koud gedronken. Koffie bevat cafeïne, dat een stimulerend en verslavend effect heeft. Daarom kiest men soms voor cafeïnevrije koffie. Men drinkt het dan vooral voor de smaak.

 

Koffie ontstaat door het roosteren en malen van koffiebonen van de koffieplant in een koffiebranderij. De koffieplant wordt ook wel coffea genoemd. Koffieplanten groeien vooral in landen rond de evenaar. Er bestaan van deze plant wel zestig verschillende soorten en zij kunnen voorkomen als boom, liaan, struik of kruipend. Italianen zien koffie als hun nationale trots.

 

Overal ter wereld wordt koffie ongeveer hetzelfde genoemd. In Rusland zegt men kofe. In Turkije kahve en ook ik China en Thailand klinkt het een beetje hetzelfde: cafeoh en ka fei. Tegenwoordig wordt koffie automatisch gemalen door koffiemachines, maar vroeger moest men de koffie met een handmolen malen.

 

 

Effecten van koffie

De cafeïne die in koffie zit heeft een opwekkend en verslavend effect. Wanneer iemand die dagelijks veel koffie drinkt opeens stopt, kan last van ontwenningsverschijnselen gaan krijgen, zoals hoofdpijn en concentratieproblemen. Er zijn diverse studies gedaan naar de lichamelijke risico's van koffie, buiten het verslavende effect om. Daaruit zijn geen noemenswaardige positieve of negatieve effecten voor de gezondheid gevonden wanneer men dagelijks drie koppen koffie drinkt.

 

 

Koffie in Nederland

Ook in en rond de handelsbetrekkingen van Nederland heeft koffie een belangrijke rol gespeeld. Zo is er het keurmerk Max Havelaar, dat van Nederlandse bodem komt. Een bekend Nederlands merk was Van Nelle, dat in 1989 werd overgenomen door een ander Nederlands merk Douwe Egberts.

 

 

Max Havelaar

Max Havelaar is een bekende Nederlandse koffieorganisatie. Deze werd in 1988 opgericht na overleg tussen een Nederlandse stichting voor ontwikkelingshulp en boeren uit Mexico. Max Havelaar streeft ernaar om koffie op de markt te brengen tegen een gunstige prijs, terwijl de boeren eerlijk voor het werk worden beloond.

 

 

Van Nelle

Van Nelle is lange tijd het koffiemerk van Nederland geweest. Aan de Schie in Rotterdam staat nog altijd de oude fabriek van Van Nelle. Deze fabriek is een belangrijk rijksmonument van Nederland, het is één van onze belangrijkste historische industriële gebouwen. Van Nelle werd in 1989 overgenomen door Douwe Egberts. Van Nelle is momenteel nog altijd een bekend tabaksmerk, maar het onderdeel sigaretten en shag is sinds 1998 onderdeel van het Engelse Imperial Tobacco. De oude fabriek van Van Nelle heet tegenwoordig de Van Nelle ontwerpfabriek. In dit pand zijn er nu meer dan honderd bedrijven en is er een congres- en evenementencentrum.

 

 

Douwe Egberts

In 1753 werd door Egbert Douwes in Joure (Friesland) een kruidenierswinkel geopend genaamd De Witte Os die handelde in koloniale waren. Zijn zoon Douwe Egberts nam deze winkel in 1780 over. Hij hield zich bezig met het bewerken van koffie, thee en tabak. Het bedrijf groeide en al snel was het in Nederland een begrip. Na de Tweede Wereldoorlog werden ook vestigingen geopend in België, Frankrijk, Spanje en Denemarken.